Ne bazam pe o echipa cu experienta si materiale de cea mai buna calitate.

Cate tipuri de tamplarie exista?

Pe piata constanteana cele mai intalnite tamplarii sunt PVC-ul, aluminiul, lemnul stratificat dar si tamplarii mixte gen: PVC+Al, lemn+Al, PVC+lemn.

Instructiuni de utilizare si intretinere a ferestrelor

I. Utilizarea ferestrelor

I.1. Ferestre batante
Pentru inchiderea ferestrei, manerul se pozitioneaza vertical in jos.
Pentru deschiderea ferestrei, manerul se poztioneaza pe directie orizontala.

I.2. Ferestre oscilo-batante
Pentru inchiderea ferestrei, manerul se pozitioneaza vertical in jos.
Pentru deschiderea batanta, manerul se pozitioneaza pe directie orizontala.
Pentru deschiderea oscilanta, manerul se pozitioneaza vertical in sus.
Important ! Este interzisa trecerea directa a manerului din pozitia oscilanta in pozitie batanta, cand fereastra este deschisa.

I.3. Ferestre oscilante
Pentru inchiderea ferestrei manerul se pozitioneaza pe directie orizontala.
Pentru deschiderea ferestrei manerul se pozitioneaza vertical in jos.

I.4. Usi cu doua manere cu sau fara incuiere
Pentru inchiderea usii manerele sunt pozitionate pe directie verticala in jos. In cazul in care usa este prevazuta cu incuiere, prin actionarea spre dreapta a cheii, in butuc, manerele raman blocate in pozitia vericala in jos.
Pentru deschiderea usii manerele sunt pozitionate pe directie orizontala. In cazul in care usa este prevazuta cu incuiere, prin actionarea spre stanga a cheii manerele se deblocheaza si devine posibila deschiderea usii.

I.5. Usi cu broasca simpla
Pentru inchiderea si deschdierea usii se actioneaza manerul in jos. Prin rotirea cilindrului cu cheiea se blocheaza sau se elibereaza miscarea manerului.

I.6. Usi cu broasca cu tija (broaste cu inchderi “multi-punct”)
Inchiderea zavorului si a rolelor se face prin ridicarea manerului, iar inchierea se face prin rotirea cilindrului cu cheia. Deschiderea are loc prin rotirea cilindrului cu cheia si prin apasarea manerului in jos.

II. Intretinerea ferestrelor
II.1. Dupa montarea ferestrelor si finisarea zidariei trebuie indepartata folia de protectie de pe suprafata profilelor, in termen cat mai scurt.
II.2. Instructiuni de utilizare si intretinere

Ferestre
Ca orice element din constructii, ferestrele sunt supuse uzurii normale. Se recomanda ca suprafetele ferestrei sa fie verificate periodic. Orice defectiune trebuie remediata imediat, prin interventia unui specialist.

Pentru a evita defectarea ferestrei:
– nu atarnati obiecte de canat;
– nu fortati deschiderea canatului mai mult decat o permite pozitia de montaj ;
– nu introduceti obiecte intre rama si canat ;
– nu manevrati manerul decat atunci cand fereastra se afla in pozitia «inchisa».

Pentru evitarea accidentelor, trebuie sa tineti seama de urmatoarele pericole :
– pericolul de strivire intre rama si canat;
– pericolul de cadere prin fereastra deschisa ;
– pericolul de lovire de catre canatul miscat de curentii de aer.

Feronerie
Durata de viata a feroneriei si functionarea usoara a acesteia depind in mare masura de modul de intretinere de care beneficiaza. Cel putin o data pe an trebuie efectuate urmatoarele operatii:
– se greseaza toate piesele mobile si punctele de inchidere si se verifica functionabilitatea acestora ;
– se strang suruburile de prindere a manerului.

Profile
– se va evita zgarierea profilelor, iar vopsirea acestora nu este necesara si nici recomandata.
– spalarea profilelor se va face cu apa si detergenti obisnuiti.
– nu se vor utiliza niciodata pentru curatarea profilelor substante abrazive sau pe baza de solventi (diluant, benzina)
Dupa cel putin 24 ore de la realizarea montajului, se va tencui marginea peretelui cu mortar dar nu inainte de a se asigura protejarea completa a tamplariei. Folia protectoare de pe profile se va indeparta cel mai tarziu dupa o luna de la montaj.

Care este diferenta dintre tipurile de tamplarie?

Avantajele profilelor PVC
– reducere substantiala a cheltuielilor de incalzire si a emisiei de substante nocive datorita etanseitatii termice foarte bune, de pana la 1,1 W/mpK, in functie de numarul de camere si de tipul de geam;
– durata de viata ridicata, de minim 30 ani, garantata de producator;
– siguranta data de rezistenta proprie a profilelor, dar si de prelucrarea si montajul acestora conform instructiunilor producatorului. In plus, se pot monta elemente suplimentare in rama ferestrei, incuietori si feronerie de siguranta;
– confort si liniste prin izolare fonica optima, pana la 38 dB in functie de numarul de camere;
– eliminarea pentru totdeauna a cheltuielilor pentru vopsit, ci doar intretinerea lor prin spalare cu apa si detergent;
– intretinere usoara: tamplaria din

De ce apare condensul pe termopanul meu?

Condensul poate aparea: din cauza montatorului (defect de proiectare, executie sau montaj) sau din cauze naturale. In continuare vom presupune ca operatiile de proiectare, executie si montaj sau efectuat conform standardelor ISO si ne vom ocupa de celelalte “cauze”.
Termoizolarea are un rol foarte important in evitarea formarii fenomenului de condens. De multe ori, aparitia picaturilor de apa in zonele mai reci se datoreaza izolarii necorespunzatoarea peretilor, care poate favoriza igrasia (este suficient ca temperatura suprafetei ce vine in contact cu aerul sa se situeze sub nivelul punctului de roua). Daca intr-o incinta se inregistreaza o temperatura de 20°C si o umiditate relativa de 50%, iar la nivelul tocului/cercevelei sau a geamului tamplariei se masoara 9°C (nivel situat sub cel al punctului de roua), va aparea fenomenul de condens. In acest caz, evitarea situatiei nedorite se va realiza prin cresterea temperaturii suprafetei de contact la peste 15°C (eventual, cu refacerea izolatiei zidariei sau prin montajul unor corpuri de incalzire). Un alt aspect care poate facilita aparitia condensului este circulatia deficitara a aerului. Prevenirea saturarii aerului cu vapori se poate realiza prin asigurarea unei ventilatii bune prin diferite metode: folosirea unor feronerii (ROTO, Winkhaus) care au in compenenta elemente de ventilatie, prin folosirea unor grile speciale montate in profil(in toc sau cercevea) sau chiar prin aerisirea propriu-zisa a camerei prin deschiderea geamului 30 de min pe zi. Alte cauze de aparitie a condensului pot fi uscarea rufelor in apropierea gemului, acvariile sau ghivecele cu flori. Se recomanda de asemenea alegerea adecvata a ferestrelor si exploatarea corespunzatoare a acestora, prin utilizarea de profile multicamerale concomitent cu intrebuintarea geamurilor termoizolante cu emisivitate redusa – LOW-E si montajul unor elemente de ventilatie. Umiditatea relativa normala a unui spatiu de locuit este de 40-50%.

Termopane cu 3,4,5 sau 6 camere?

Profilele de PVC multicamerale, asigura o izolatie proportionala cu numarul camerelor tinand cont totusi de grosimea peretilor acestora (de min 1mm) si de grosimea peretilor exteriori (de min 2,8)
De ce fereastra mea are o dilatare foarte mare pe timpul verii si o contractare la fel de mare pe timpul iernii?
Motivele sunt simple: coeficienti de dilatare foarte mari al profilelor neaprobati/aprobati ISO 9001, lipsa armaturilor din tocuri si/sau cercevele, montarea inadecvata a ferestrei(lipsa suruburilor de montaj, tocuri nepregatite pentru montarea ferestrei etc)

Cum aflu daca fereastra mea are armatura?

Cea mai utilizata si mai practica metoda este metoda “magnetului”(chiar daca nu este o metoda “profesionala” fiecare dintre d-voastra isi poate da seama imediat si sigur de acest lucru). Cu ajutorul unui magnet se poate detecta cu usurinta armatura metalica din interiorul unei cercevelei sau al unui toc.

Cum aflu daca ferastra mea are geam LOW-E?

Pentru acest lucru exista un aparat numit detector de low-e. Acest aparat contine trei led-uri(rosu, verde, portocaliu) care se aprind la contactul cu sticla. Exemplu: pentru o sticla float, atingand sticla cu aparatul se va aprinde ledul verde, pentru o sticla tratata low pe o parte se va aprinde led-ul rosu iar pe cealalta parte ledul portocaliu( prima fiind partea tratata iar a doua partea netratata). Partea tratata se va monta intotdeauna cu fata spre interiorul geamului!!! Toate firmele de tamplarie au/ar trebui sa aiba acest aparat iar d-voastra fiind client are trebui sa cereti o verificare a geamului low-e in prezenta d-voastra.
Exista si alte metode rudimentare pentru identificarea geamului low-e (metoda lumanarii cu reflectii multiple, 4 mai exact cate 2 ptr fiecare fata a foilor de geam si de culori diferite, metoda sursei de caldura apropiata de sticla care va incalzi sticla inegal pe cele doua parti) dar site-ul nostru nu incurajeaza aceste metode(cum poate ati si observat site-ul nostru face antireclama comerciantilor de tamplarie de proasta calitate si montatorilor de acest gen), singura metoda clara fiind detectia cu aparate profesionale.

Etans-neetans, de ce?

Pot exista o multitudine de motive. Cele mai intalnite sunt: lipsa punctelor de inchidere pe spatele geamului sau pe latimi. Specialistii recomanda ca orice fereastra cu intaltime peste 0.8 m sa contina “inchidere suplimentara pe spate” iar pentru latimi de peste 0.75m sa contina “inchidere suplimentara jos”. Cereti aceste “inchideri suplimentare” producatorilor de tamplarie!!!! Pentru a asigura o entaseitate superioara sau pentru a reduce din “defectele montarii” toate sistemele de feronerie au un reglaj excentric pe punctele de inchidere care se poate face fie cu imbus de 4 sau de 5 fie cu “patentul”. Modificand aceste reglaje fereastra fie va presa mai mult sau mai putin pe garnitura.

Cate tipuri de garnitura se gasesc pe o fereastra?

3 tipuri: garnitura pentru partea fixa (sau garnitura de geam sau de toc), garnitura pentru partea mobila (sau garnitura de bataie) si o a trei-a garnitura, o garnitura intermediara (aceasta garnitura aditionala ce nu este suportata de majoritatea profilor). Garniturile sunt specifice fiecarui profil!

Cate tipuri de deschideri exista?

Fereastra batanta-simpla (care se deschide doar in plan orizontal)

Fereastra oscilo-batanta, numita si dubla deschidere, fiind o varianta ce combina atat deschiderea batanta cat si cea oscilanta

Fereastra oscilanta sau basculanta (oberlicht) – fereastra care oscileaza doar in plan vertical(care se lasa pe spate)

Ce inseamna tamplarie PVC ?

Substanta care sta la baza realizarii profilelor din tamplarie PVC, este PVC-ul (policlorura de vinil) un polimer creat din etilena (un produs derivat din petrol) si clorura (un derivat al sarii). Acesta a fost descoperit de catre Fritz Klatte in anul 1912.
Pentru a putea fi utilizat la scara industriala PVC-ul trebuie aditivat cu diferite microingrediente, dintre care cele mai importante sunt:
– stabilizatori termici;
– modificatori de impact;
– stabilizatori UV;
– lubrifianti;
– TiO2

1) stabilizatori termici
In lipsa acestor aditivi, datorita temperaturilor mari care apar in timpul procesului de extrudare, PVC-ul s-ar aprinde facand imposibila prelucrarea. De asemenea, ei contribuie la pastrarea stabilitatii dimensionale a profilelor si prevenirea unor defecte precum: deformatii ale cercevelei, modificari de pozitie ale elementelor de deschidere, interstitii mari intre cercevea si rama etc.
2) modificatori de impact
Au rolul de a transforma PVC-ul dintr-un material casant intr-unul ductil, usor de prelucrat; In lipsa acestui ingredient profilele ar prezenta fisuri inca din timpul procesului de elaborare.
3) stabilizatori UV
Razele ultraviolete (UV) sunt o componenta invizibila a radiatiei solare, care cauzeaza decolorarea maselor plastice, a fibrelor textile, a lemnului etc. Neutralizarea acestor aditivi ar duce la ingalbenirea profilelor intr-un timp foarte scurt.
4) lubrifianti
Sunt utilizati pentru frecarea dintre PVC si suprafetele metalice, in timpul procesului de extrudare si pentru a conferi profilului o suprafata neteda.
5) TiO2
Dioxid de titan este un component foarte important, utilizat pentru a colora profilul in masa si pentru a-i conferi luciu. In afara de aspectul estetic, acest ingredient prezinta importanta prin faptul ca reflecta mare parte din radiatia solara, contribuind la reducerea cantitatii de caldura inmagazinata in profil. Marea majoritate a producatorilor de profil incearca fabricarea asa-ziselor “profilelor fara plumb” care nu dauneaza sanatatii oamenilor si nici mediului inconjurator si este reciclabil 100% (numite si profile ecologice).

Pentru obtinerea produsului semifabricat, respectiv profilul PVC, este necesar ca pudra sau, dupa caz, granulele de PVC sa fie supuse procesului de extrudare.

Ce alte componente intra in alcatuirea unei ferestre in afara de profil si feronerie?

O componenta esentiala din alcatuirea unei ferestre din PVC este armatura. Armatura este otelul introdus in interiorul profilului din PVC si care trebuie sa asigure rezistenta elementului de tamplarie. Armaturile pot fi universale sau specifice fiecarui profil; de asemenea acestea pot fi de tip U, tip C, rectangular si pana la cele mai complexe de tip omega/G cu grosimi de 1.0 mm, 1.2 mm, 1.5 mm, 1.8 mm si 2.0 mm. O alta componenta este bagheta – profil din cadrul unui sistem de tamplarie care permite fixarea geamului termopan.

Marci de profile de clasa A intalnite in judetul Constanta – provenienta si clasificarea lor pe nr de camere

Ce reprezinta “feroneria” in cadrul undei ferestre?

Toate ferestrele termopan au in componenta “feronerie”. Feroneria reprezinta partea metalica de pe cerceveaua ferestrei (canatul mobil). Aceasta asigura atat deschiderea (prin maner si sistemul de balamale batante sau oscilobatante) cat si etanseitatea ferestrei prin inchideri multipunct. Totodata aceasta permite reglarea tridimensionala a ferestrei.

Tipuri de feronerie de clasa “A”

Feroneriile asa zise de clasa “A” sunt feroneriile de fabricatie germana sau austriaca. O fereastra de calitate va avea in componenta o feronerie de calitate si de durata. Dintre feroneriile de clasa “A” amintim aici: ROTO, WINKHAUS, MACO, SIGENIA AUBI, GU, Hautau, CORVUS. Toate aceste feronerii au o culoare argintie, prezinta garantie si pot asigura un numar mare de indexari (deschideri/inchideri) ferestrelor. Intrebati intotdeauna producatorii de ferestre ce feronerii folosesc si verificati acest lucru prin citirea siglei stantate pe ele pentru a evita eventualele “pacaleli”.

Tipuri de feronerie de clasa “B”

Feroneriile de clasa “B” sunt toate acele feronerii facute in Turcia. Amintim aici “celebrele” feronerii “low-cost” Vorne, Selve, Cygnus, Maco Reform, Kale, Baskan, etc. Toate aceste feronerii va vor oferii un pret redus dar si o calitate indoielnica respectiv garantie practic nula. Diferentele de pret intre o feronerie nemteasca si una turceasca nu depasesc 10 euro ceea ce reprezinta o suma modica atunci cand stiti ca investiti intr-un lucru de durata!

Feroneria de siguranta (security)

Se identifica prin utilizarea sistemelor cu asa-zisii “bulbi de securitate”(sau inchizatori de securitate sub forma de ciuperca).

Cu cat feroneria d-voastra are mai multi inchizatori de acest gen cu atat este mai sigura. Toate feroneriile de clasa A au sisteme “security”. Totusi a nu se uita ca nu exista ferestre sau usi impenetrabile. Feroneriile de siguranta nu fac decat sa incetineasca efractia!!!!

Balamale pentru usi PVC

Acestea, pot fi de asemene de clasa A :balamale ROTO, DR Hahn, Simonswerk si balamale de clasa B: Elephant, Sinax, Sumo, Tiger. Urmariti siglele, dupa care va puteti da seama ce tip de balamale aveti sau va doriti :

Broaste pentru usi PVC

Broastele folosite la usile din pvc si aluminiu pot fi monopunct (broaste simple pentru usi de interior) sau multipunct (broaste cu tija, cu inchidere in mai multe puncte) pentru usi de exterior. La fel ca orice sistem de feronerie broastele multipunct pot fi cu bulbi (inchizatori) antiefractie(vezi sectiunea “feronerie de siguranta” sau cu bulbi normali. Broastelor multipunct li se pot atasa prelungitoare speciale in cazul usilor in doua canate pentru a facilita inchidrea acestora la capete (sus si jos). Acestea pot fi cu limba sau cu rola (actionate prin manere de tragere/impingere), cu inchidere prin ridicarea manerului sau cu inchidere din butuc (specifice broastelor cu rola si a broastelor automate). Broastele multipunct se claseaza in functie de gradul de securitate pe care il ofera.

Broaste cu bulbi (inchideri) simpli sau antiefractie

Broaste cu inchideri multiple sub forma de casete cu bolturi

Broaste automate, antipanica, broaste electromagnetice etc.

Broaste cu cioc de papagal (cu inchideri sub forma de cioc de papagal)

In continuare va vom prezenta caracteristicile broastelor M2, M4 (cu cioc de papagal) de la Winkhaus:

– zavor basculant din otel nichelat cu geometrie optimizata pentru torsionare;
– 24 mm pretuberanta > cu 4 mm mai mult decat impune standardul; actionare adanca;
– posibilitate de utilizare la usi cu protectie antiefractie ridicata;
– apasare usoara constanta asupra cilindrului, deoarece zavoarele basculante dispun de o tesitura de ghidare continua;
– program de dotari suplimentare cuprinzator (broaste antipanica, incuieri automate, broaste de monitorizare a usilor etc.) cu aceeasi pozitie a placutei de inchidere pe rama;

Usi osciloglisante si tip armonica

– feroneria tip armonica asigura o deschidere de pina la 6000 mm;
– cu doar o sina de culisare cu carucior se pot realiza toate tipurile de usi armonice;
– sistemul poate fi folosit la ferestre si usi din lemn sau PVC;
– cu sau fara prag de aluminiu;
– miscare spre interior sau spre exterior;
– inaltimea si presiunea rolelor de ghidare si ale carucioarelor sunt reglabile.
– feroneria tip osciloglisanta asigura o estetica placuta si o functionalitate ridicata prin optimizarea spatiului;
– in pozitia deschis nu ocupa loc in interiorul incaperilor;
– silentioase si usor de manevrat;
– pragul imbunatatit produs dintr-un amestec special de materiale cu eficienta izoterma optima.

Clear Float si sticla “trasa”

Sticla folosita poate fi trasa sau float. Sticla trasa se obtine printr-un proces mai primitiv si are mult mai multe deficiente de claritate fiind des intalnite deformarile de imagine sau efectul de curcubeu. Stica float este mai scumpa, insa elimina aceste neajunsuri. Se obtine prin topirea intr-un cuptor la temperatura de 1500 °C a unui amestec de nisip, carbonat de sodiu (agent de lichefiere), calcar si dolomita (agent de stabilizare) intr-o baie de staniu, dupa care este racit treptat la temperatura ambianta. Suprafetele sticlei sunt perfect paralele si netede.

Sticla Low-E

Denumirea de LowE, se traduce prin emisivitate redusa, adica un transfer de caldura prin suprafata vitrata mult redus, si este obtinuta prin tratarea unei foi de geam cu solutie speciala de nitrat. Deoarece pretul este doar cu putin mai scump decat al geamului simplu, iar performantele termice sunt mult sporite, va este recomandata aceasta varianta de sticla. Cu alte cuvinte geamul izolant termic are un strat de acoperire metalic transparent care reflectă căldura emisa de radiatoare si de corpurile din incapere, mentinand-o in interiorul acesteia, în loc de a o lăsa să se piardă prin ferestre. În acelaşi timp permite căldurii şi luminii solare să treacă prin geam, să încălzească interiorul casei dvs. şi, astfel, să contribuie la eficienţa energetică a ferestrelor.
Cel mai folosit si recomandat pentru exterior este geamul low-e in combinatie cu o foaie de geam clear float, deoarece reduce coeficientul de transfer termic la jumatate fata de un geam normal. Diferenta dintre geamul termoizolant Low-E si cel standard o constituie valoarea temperaturii pe foaia de sticla din interior. Exemplu: Pentru un geam termoizolant standard (coeficient de transfer termic U=3,0 W/mpk), la o temperatura exterioara de -15°C si din incinta de 20°C, la nivelul foilor de sticla se inregistreaza 6,9°C, respectiv -10,4°C. Cu cat coeficientul de transfer termic este mai redus cu atat foaia de sticla din interior este mai calda limitand astfel posibilitatea aparitiei condensului.
Un element important este si sigilantul folosit la imbinarea foilor de sticla, unul de calitate este Tyokolul sau siliconul “salam”.
Ca un supliment al celor spuse mai sus, mentionam ca in proiectul de lege privitor la tamplaria termoizolanta se recomanda ca geamul termoizolant sa aiba o bagheta de cel putin 16 mm si sa fie de tip LowE. In cazul in care acest proiect de lege va fi aprobat, recomandarile noastre se vor transforma in cerinte obligatorii.

Argon

Pentru imbunatariea izolarii termice dar mai ales pentru cea fonica, intre foile de geam se poate introduce un gaz inert, ca de exemplu argonul, mobilitatea redusa a moleculelor ce compun acest gaz asigura o deosebita reducere a zgomotului preluat in casa prin intermediul ferestrelor.

Alte tipuri de sticla: Reflexiva, Fumurie, Securizata, Ornament sau Bombata

Sticla reflectorizanta (geamul reflexiv) – se obtine din sticla transparenta sau colorata in masa pe fata careia se aplica la iesirea din furnal un strat metalic transparent. Sticla de securitate – se obtine prin alaturarea a doua sau mai multe foi de sticla float (clara, reflexiva sau colorata in masa) cu unul sau mai multe straturi de butiral de polivinil (PVB) de grosime 0,83mm. Daca sticla se sparge, cioburile raman lipite de folie diminuand riscurile de taiere. Sticla ornamentala – este o sticla obtinuta din sticla clara sau colorata in masa prin trecerea acesteia la iesirea din cuptor printre doua valturi profilate. Prin incorporarea unei plase de sarma in aceasta etapa se obtine un geam ornamental armat. Pentru sporirea efectelor estetice, geamurile ornamentale pot fi sablate.

Utilizăm cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență online. Prin faptul că sunteți de acord să acceptați utilizarea cookie-urilor în conformitate cu politica noastră de cookie-uri.

Privacy Settings saved!
Setările de confidențialitate

Când vizitați un site Web, acesta poate stoca sau prelua informații din browserul dvs., mai ales sub formă de cookie-uri. Controlați-vă serviciile Cookie personale aici.

Aceste module cookie sunt necesare pentru funcționarea site-ului web și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.

Pentru a utiliza acest site web, folosim următoarele cookie-uri tehnice necesare
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Refuz tot
Accept tot